Jak podawać przekąski?

Uwielbiasz organizować domówki lub wieczory filmowe, podczas których raczysz zaproszonych gości przekąskami? Pamiętaj o ich odpowiednim podaniu. Sprawdź, jak serwować przekąski, aby prezentowały się jeszcze bardziej smakowicie.

Serwowanie przekąsek – jak wybrać naczynie?

Serwowanie przekąsek wbrew pozorom nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza jeśli planujemy przyjęcie dla większej ilości osób, a specyfika dań sprawia, że muszą być one odpowiednio zaprezentowane lub wymagają podania ich z dodatkami w postaci np. dipów. Jak zatem wybrać naczynie do serwowania przekąsek? Przede wszystkim dopasuj kształt i pojemność naczynia do rodzaju dania. Jeśli chcesz uraczyć gości słonymi przekąskami, np. chipsami, czy popcornem, miska na przekąski będzie dobrym rozwiązaniem. Warto wyposażyć się w kilka misek, aby ulokować je w różnych częściach stołu, ułatwiając tym samym gościom dostęp do przekąsek. Miski sprawdzą się równie dobrze podczas serwowania sałatek. Jeśli przygotowujecie tzw. szwedzki stół, nie obejdzie się bez półmisków, na których możecie w atrakcyjny sposób podać praktycznie wszystkie przekąski – począwszy od kanapek, przez wędliny i sery, na ciastach, czy słonych wypiekach kończąc. Wybierając naczynia, pamiętaj, aby były nie tylko odpowiednio pojemne, ale i atrakcyjnie wizualnie – to, w jaki sposób podajemy danie, wpływa na doznania smakowe. Świetną opcją będą naczynia ręcznie zdobione! Jeśli regularnie przyjmujesz gości, zainwestuj w ceramiczne naczynia do serwowania. Wykonane z gliny kamionkowej z przewagą piasku kwarcowego i skalenia są odporne na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu posłużą Ci na lata. Dodatkowym atutem jest fakt, że materiał ten pozwala na podgrzewanie dań bezpośrednio na naczyniach – to niewątpliwe udogodnienie, gdy przygotowujemy przekąski, które należy podać na ciepło – wystarczy wstawić je wraz z naczyniem do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika. Ceramiczne naczynia są też proste w czyszczeniu – są bowiem w pełni dostosowane do mycia w zmywarce – dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu podczas sprzątaniu po spotkaniu z przyjaciółmi. 

Serwowanie przekąsek – polecane naczynia 

  • miska na przekąski – idealna zarówno do serwowania słonych przekąsek, jak i sałatek, czy cukierków lub drobnych ciasteczek
  • naczynie do serwowania – sprawdzi się podczas podawania warzyw lub nachosów z dipem lub hummusem, lub drobnych przekąsek, jak orzeszki, oliwki itp. Produkt składa się z czterech małych miseczek, dzięki czemu można w atrakcyjny wizualnie sposób podać różne warianty przystawek
  • półmisek do wędlin – jak sama nazwa wskazuje, naczynie świetnie sprawdzi się podczas serwowania wędlin. Pozwoli również na atrakcyjne i wygodne podanie przystawek, takich jak tortille, rolady, czy inne dania w formie monoporcji 
  • patera na ciasta – idealna nie tylko do podania domowego ciasta, czy babeczek, ale i słonych przekąsek, jak crostini, czy wytrawne muffinki
  • deska do serwowania – niezbędnik dla miłośników serów lub przekąsek typu kabanosy, grissini itp. 

Jeśli uwielbiasz raczyć swoich gości własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, odpowiednia zastawa stołowa w postaci naczyń na przekąski powinna zagościć w Twojej kuchni. Wybierając konkretne elementy, pamiętaj nie tylko o wyborze naczyń odpornych na zarysowania, pęknięcia, czy stłuczenie, ale i takich, które zachwycą swoim designem, idealnie wpisując się w styl aranżacyjny panujący w Twoim mieszkaniu. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *